Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogászati ragasztócementek

A fogászati ragasztócementek olyan anyagok, amelyeket a fogorvosok használnak a fogakhoz tartozó különböző fogpótlások rögzítésére. Ezek a pótlások lehetnek például koronák, hidak, inlay-k vagy onlay-k. A ragasztócementek olyan erős ragasztó tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a pótlások hosszú távon stabilan maradjanak a helyükön. Az ilyen típusú cementeknek számos előnye van, ideértve az egyszerű használatot, az optimális kötési időt és a tartósságot.

Az anyagok szempontjából a fogászati ragasztócementek szilikát-alapúak, acrilát-alapúak és üveg-ionomerek lehetnek. Az üveg-ionomerek a legelterjedtebbek a fogászatban, mivel biokompatibilisek és jó ragasztó tulajdonságokkal rendelkeznek. Az acrilát-alapú cementek gyorsan kötnek és rugalmasak, de kevésbé tartósak, mint az üveg-ionomerek. A szilikát-alapú cementeket ritkán használják, mert kevésbé erősek, mint az üveg-ionomerek és az acrilát-alapú cementek.

A fogászati ragasztócementek használatakor az alapos előkészítés rendkívül fontos. A fogorvosoknak gondosan meg kell tisztítaniuk a fogakat és a pótlásokat, amelyeket a cementtel szeretnének rögzíteni. A ragasztócementeket pontosan kell keverni, és az anyagot a megfelelő mennyiségben kell felvinni, hogy a cement megfelelően tapadjon a fogakhoz.